A Betegápoló Irgalmasrend alapítójára március 8-án emlékezünk.

Egy zarándoklat alkalmával lett világos János előtt Isten hívása: a rászoruló szegény betegeken kell segítenie. Élelmet és orvosságot vásárolt a vagyontalan betegeknek, egy bérelt házban önfeláldozóan ápolta őket. Szentségének híre elterjedt. Tuy püspöke, aki nagyra becsülte őt, jóváhagyta az „Istenes János” nevet, melyet az emberek adtak neki. Készíttetett számára egy köntöst is, hogy megismerjék róla, és meghagyta, hogy segítőtársai is olyat viseljenek.

Harminchat évvel halála után V. Sixtus pápa kánonilag is megerősítette a János által létrehozott közösséget Irgalmas testvérek néven. A rend az egész világon elterjedt.

Istenes Jánost 1690-ben avatták szentté. XIII. Leó pápa a katolikus kórházak védőszentjévé tette, s nevét belefoglalta a haldoklók egyházi imájába.

Ünnepét 1714-ben vették föl a római naptárba március 8-ra.

Ferenc pápa: Üzenet a betegek 25. világnapjára (részlet)

„Kedves Testvéreim, ti mind, betegek, egészségügyi dolgozók és önkéntesek, forduljunk együtt imában Szűz Máriához, hogy anyai közbenjárásával támogassa és kísérje hitünket és érje el Fiánál, Krisztusnál, hogy elnyerjük a reményt a gyógyulás és egészség útján járva, a testvériség és felelősség érzését, elkötelezettek legyünk az átfogó emberi fejlődés iránt, és átérezzük a hála örömét minden alkalommal, amikor hűségét és irgalmát megcsodálhatjuk!

Ó Mária, Édesanyánk, aki Krisztusban mindnyájunkat gyermekedként fogadsz, támogasd szívünk bizakodó várakozását, segíts minket betegségeinkben és szenvedéseinkben, vezess minket Krisztushoz, aki a Te fiad és a mi testvérünk, és add, hogy rá tudjuk bízni magunkat az Atyára, aki nagy dolgokat visz végbe!”

Elmélkedést segítő kérdések:

• Meglátom-e a szenvedő emberekben Jézus Krisztust, aki azt mondta: „Beteg voltam és meglátogattatok” (Mt 25,36)?
  • Gyengédséggel fordulok-e a betegek felé? Meghallgatom-e őket, imádkozom-e értük?

Forrás: