Az egyetemes Egyház védőszentjére, a keresztény házasságok és családok, munkások, kézművesek, ácsok, favágók, asztalosok, üldözöttek és a jó halál védőszentjére főünnepén, március 19-én emlékezünk.

Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án írta alá a Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumát, mellyel a Katolikus Egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. Ennek a jeles eseménynek a 150. évfordulója alkalmából tette közzé Ferenc pápa 2020. december 8-án a Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét. A Szentatya egyúttal meghirdette a Szent József-évet is, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tartott.

Apostoli levelében a pápa Szent Józsefet szerető, gyöngéd apaként jellemzi, aki engedelmes és befogadó Isten akaratával szemben. Bátran kreatív, munkás, aki mindig a háttérben maradt. Úgy teljesítette ki apai szerepét, hogy a háttérbe állította magát és szeretettel a Messiás szolgálatának szentelte életét. Apasága megmutatkozik az Istennek való engedelmességében is. Az ő beleegyezése megmentette Máriát és Jézust (vö. Mt 1,18-25), hűségesen gondoskodott róluk. Szent József a befogadás atyja is, mert előfeltétel nélkül elfogadta Máriát. Bátran vállalta feladatát a Szentlélekre hagyatkozva. Mindig bízott az Úrban, elfogadva élete történéseit akkor is, ha nem értette meg azokat. Az ács József tudatosítja bennünk a munkával megszerzett napi betevő kenyér értékét, méltóságát, örömét. A munka méltóságot ad, megvalósítjuk önmagunkat és eltartjuk családunkat, mely a társadalom alapsejtje. Jézus és Mária őrzőjeként József az Egyház őrzője is.

Ferenc pápa imája Szent Józsefhez

Üdvöz légy, Megváltó őrzője,
Szűz Mária férje!
Isten rád bízta Fiát;
Mária beléd vetette bizalmát;
Krisztus veled lett emberré.

Ó, boldog József, mutatkozz apának felénk is,
és vezess bennünket az élet útján!
Nyerj nekünk kegyelmet, irgalmat és bátorságot,
és védj meg minden bajtól!

Ámen.

Ferenc pápa imája, ill. Patris corde – Apai szívvel c. apostoli levele teljes terjedelmében ITT érhető el:

HÁZASOK IMÁJA

Dicsőséges Szent József, aki a boldog, názáreti családi körben éltél, a házastársaknak, a keresztény szülőknek valóban a legszebb példát nyújtottad. Megmutattad, hogyan kell egységben élnünk és hivatásunk kötelességeit híven teljesíteni, a házban rendet tartani, és a gyermekeket jámborságban és istenfélelemben nevelni. Ezért is választottak téged a hívő családok mennyei pártfogójuknak, s ezért ajánlom én is magamat és egész családomat a te oltalmadba.

Szent József, a Boldogságos Szűznek dicsőséges jegyese és az én megváltó Jézusomnak nevelőatyja. Kérlek téged arra a gyöngéd szeretetre, amely közted és a Boldogságos Szűz között mindig uralkodott, arra a nagy becsületre, amellyel egymás iránt folyton viseltettetek, tartsd meg köztünk, házastársak között az igazi, szívből jövő, hűséges, tiszta szeretetet, és add meg nekünk azt, ami legdrágább kincse a családnak: a békét és az egyetértést!

Szent pártfogónk, Jézus iránti nagy szeretetedre kérlek és arra a sok gondra és fáradságos munkára, amelyet érte szívesen elviseltél, arra a bölcsességre és okosságra, amellyel családod élén állottál, eszközöld ki számunkra is a gyermekneveléshez és az otthonunk vezetéséhez szükséges okosságot és erőt, hogy a mi családunk mindinkább hasonló legyen a Szent Családhoz, s hogy ránk az Isten bőséges áldása szálljon! Ámen.

Elmélkedést segítő kérdések:

• Hogyan gondoskodom a családomról?
  • Tudok-e csöndben maradni?
  • Milyen lelkülettel végzem a munkámat?

Forrás:

Fotó: